Teknologi

Bølgeenergi

Teknologien

Design

Crestwing har opnået sit design gennem talrige forsøg i Dansk Hydraulisk Instituts (DHI) dybvands bassin og Ålborg universitet (AAU) bølgetank. Størrelsen af anlægget er bestemt af den fremherskende bølgeafstand på en given site. Man kommer ombord på Crestwing som et skib, vedligeholdelse af maskineri finder sted i tørt og rummeligt maskinrum. Pontonerne er sammensat med stærke hængsler, sikringen af styrken af disse hængsler er et fokus punkt.

Power Take Off

Crestwing har i samarbejde med en erfaren maskinværksted udviklet, bygget og testet en skalérbar PTO system, som omdanner omkring 90% af den absorberet energi til el. Den grundlæggende funktion af systemet er dette; en stødstang bevæger en tandstang som bevæger et tandhjul hvorved bevægelsen går fra lineær til cirkulær og driver en generator. Rotationen øges gennem en Speed Up gear hvor et svinghjul stabiliserer rotation og udglatter el produktionen.

Pontonerne kan være lette eller tunge, det betyder ikke noget for effektiviteten.

Elektrisk tilkobling

Den elektriske tilkobling bliver langt hen ad vejen varetaget af trepunkt forankringen og det specieldesignet forankringssystem. El- kablet fastgøres på den ene ankerline og føres ind i anlægget gennem ankerkoblingen. Når anlægget ikke ligger på site holdes el forbindelsen tør i ankelkoblingen. Der arbejdes med komponenter i det Danske Partnerskab for Bølgeenergi.

Forankringssystemet

Risikoen for forlis er den vigtigste udfordring for bølgeenergi. Derfor er det et område Crestwing har meget fokus på. I samarbejde med Seaflex har Crestwing udviklet en fleksibel tre punkts forankringssystem. Dette system løser de fleste udfordringer fra forankringen såsom at forbygge forlis og minimere det miljømæssige aftryk både på havet og havbunden. Et ankertårn med drejefunktion tillader at anlægget kan dreje 360° og med fuldautomatisk til- og frakobling. De fleksible Seaflex ankerliner tillader Crestwing at udnytte sit fulde energi potentiale og minimere slagkraften fra uventede bølger.

Materialer

Da vægten af anlægget ikke har indvirkning på effektiviteten, er der frit valg af materialer. I denne første fase af udviklingen, vil Crestwing blive bygget af stål, men på længere sigt vil en organisk, genanvendelige komposit løsning være bedre. Beregningen af konstruktionen er lavet i samarbejde med ShipCon som er et erfaren maritimt ingeniør firma.

Copyright © All Rights Reserved