Teknologi

Teknologi

Design


Crestwing har opnået sit design gennem talrige forsøg i Dansk Hydraulisk Instituts (DHI) dybtvands bassin og Ålborg Universitets (AAU) bølgetank. Størrelsen af anlægget er bestemt af den fremherskende bølgeafstand på en given site. Man kommer ombord på Crestwing som et skib, vedligeholdelse af maskineri finder sted i tørt og rummeligt maskinrum. Pontonerne er sammensat med stærke hængsler, sikringen af styrken af disse hængsler er et fokus punkt. Beregningen af konstruktionen er lavet i samarbejde med ShipCon, som er et erfarent maritimt ingeniørfirma

Power Take Off


Crestwing har i samarbejde med et erfarent maskinværksted udviklet, bygget og testet et skalérbart PTO system, som omdanner omkring 90% af den absorberede energi til el. Den grundlæggende funktion af systemet er dette; en trykstang bevæger en tandstang som bevæger et tandhjul, hvorved bevægelsen går fra lineær til cirkulær og driver en generator. Rotationen øges gennem et Speed Up gear, hvor et svinghjul stabiliserer rotationen og udglatter el produktionen.

Forankringssystem


Risikoen for forlis er den vigtigste udfordring for bølgeenergi. Derfor er det et område Crestwing har meget fokus på. I samarbejde med Seaflex har Crestwing udviklet et fleksibelt trepunkts forankringssystem. Dette system løser de fleste udfordringer fra forankringen såsom at forbygge forlis og minimere det miljømæssige aftryk både på havet og havbunden.

Et ankertårn med drejefunktion tillader at anlægget kan dreje 360° og med en rimelig simpel til- og frakobling. De fleksible Seaflex ankerliner tillader Crestwing at udnytte sit fulde energi potentiale og minimere slagkraften fra uventede bølger.

Tilkobling til elnettet


Den elektriske tilkobling bliver langt hen ad vejen varetaget af trepunkt forankringen og det specieldesignede forankringssystem. El-kablet fastgøres på den ene ankerline og føres ind i anlægget gennem ankerkoblingen.


Materialer

Da vægten af anlægget ikke har indvirkning på elproduktionens effektivitet, er der frit valg af materialer. I denne første fase af udviklingen er Crestwing bygget af stål, men på længere sigt vil en organisk, genanvendelige komposit løsning være bedre.