Tordenskiold

Prototypen - Tordenskiold

Crestwings prototype Tordenskiold er i efteråret 2018 blevet søsat i Kattegat ved øerne Hirsholmene i Frederikshavn Kommune. Tordenskiold måler 30 x 7,5 m med en vægt på 65 ton. Formålet er at teste anlæggets forankring og funktion på havet og få bekræftet den forventede produktion af energi. Anlægget bliver testet på denne position til og med år 2020.

Det har taget Crestwing fra 2005 at nå målet med en prototype i en form, der nemt kan opskaleres og produceres.

Prisen for at nå så langt har været ca. 30 mill. dkr.

Dette indikerer, at Crestwing kan producere anlæg og energi til en kWh pris,  der svarer til produktion af anden vedvarende energi.

Halv størrelse af anlæg til Nordsøen


Anlægget Tordenskiold er i skala 1:2 af et tilsvarende anlæg beregnet til udnyttelse af bølgernes kraft og størrelse i Nordsøen. Et anlæg til Nordsøen vil have en størrelse på omkring 70 x 18 m. Når man fordobler et bølgeenergianlægs størrelse får man i pricippet 11 gange så meget energi til rådighed. Beregninger og test er bl.a. foretaget på Ålborg Universitet og Dansk Hydralisk Institut.

Læs mere om Crestwings udviklingsfaser.

Testperiode på to år

Mens Tordenskiold ligger på site ud for Hirsholmene bliver hele anlægget monitoreret og testet, bølgernes størrelse bliver målt og der bliver løbende videreudviklet på PTO, hængsler og forankring med mere. Ud af dette kommer der en rapport, der giver basis for udvikling af næste generation af anlægget.

Målinger fra land

Følgende målinger kan monitoreres fra land:

  • Hængsler, trykstang og forankringens kræfter
  • Elproduktion
  • Bølgehøjde
  • Vindstyrke
  • Omdrejninger i generator, svinghjul mm.
  • Temperatur og luffugtighed i maskinrummet
  • Maskinrum og hængsler vil være videoovervåget


Løbende videreudvikling


Sideløbende med testene og dokumentationen af Tordenskiolds effektivitet og funktion på site i Kattegat, bliver der i virksomheden arbejdet med følgende:

  • Finde investorer, købere og ansøge om stats- og EU-støttemidler.
  • Videreudvikle og forbedre Tordenskiolds effektivitet og funktion
  • Planlægge og projektere et 1:1 anlæg, der skal testes i Nordsøen

Den første park af anlæg


I 2020 og 2021 planlægger Crestwing at projektere og producere først ét anlæg, der måler 70 X 18 m, som skal ligge i Nordsøen. Derefter skal der produceres to anlæg mere, så de tre anlæg udgør den første park af Crestwing bølgeenergianlæg.KONTAKT OS

Silovej 8

9900 Frederikshavn

Danmark


T: (+45) 24 98 80 56

E: crestwing@crestwing.dk

CVR nr: 34624100


© Copyright. All Rights Reserved.